Elslose mondkapjes productie
Artikel vervallen 01.08.2020
Strijd tegen Coronavirus
‘Zelfgemaakte mondkapjes werken toch niet’. ‘Er zijn toch massa’s mondkapjes onderweg’. Het zijn opmerkingen die Sonja Thomassen uit Elsloo ook hoorde, maar zij legde ze naast zich neer en begon de laatste week zelf mondkapjes te maken. Zij verzamelde een groepje vrouwen die meehelpen en vroeg een vriendin haar organisatorisch te ondersteunen, omdat ze zelf in de risicogroep zit en zichzelf ook moet sparen.
Productie gestart
De eerste 190 kapjes zijn al de deur uit. “We zijn nu met een groepje van bijna 20 mensen druk aan het knippen en naaien” zegt Jolanda Palmen. “De jongste is 22 en de oudste 86 jaar. We moesten even zoeken naar het ideale gewenste model, naar gesponsorde stoffen en naar biaisband, naar de snelste manier om ze te maken. Dat hebben we nu verzameld en nu kunnen we meters gaan maken. Per mondkapje moet je ongeveer op 15 minuten rekenen.”
Klik op fotocollage (gemaakt door Henk Sipers) voor vergroting. Linksboven initiatiefneemster Sonja Thomassen. Rechts 2e van boven: op zijn 86e verjaardag zat Sjef Palmen, samen met zijn vrouw Lieske in Elsloo linten te knippen. Zo werd het tóch een bijzondere verjaardag.
Verzoeken stromen binnen
Het groepje maakt, samen met collega’s van Sonja, op verzoek, mondkapjes voor Thuiszorg IZT Elsloo, Buurtzorg Stein Elsloo, Buurtdienst Stein Beek, voor Nedlin Elsloo, die 150 lakens sponsorde en in ruil zijn werknemers wil beschermen. “Nedlin doet de ziekenhuiswas namelijk. We krijgen steeds meer aanvragen binnen, hebben al verzoeken voor zo’n 500 kapjes liggen.
Volgens GGD normen
We volgen de normen van de GGD, die blij is met ons initiatief. Natuurlijk zullen ze niet zo goed werken als de professionele mondkapjes, maar die zijn er gewoon (nog) niet genoeg. Onze kapjes kunnen wel in de kookwas en dus hergebruikt worden. Én je kunt er een extra filter in doen. Er zijn nu ook bedrijfjes bezig die er woekerprijzen voor vragen.”
Voor de groep vrijwilligers is het niet zo zeer de vraag of het zin heeft wat ze doen, maar of het niet zinvol zou zijn als er snel meer groepjes zoals het hunne zouden starten. Jolanda wil ze graag op weg helpen. Op afstand en veilig, uiteraard. “En wat we nog nodig hebben, is extra biaisband.”
Meer informatie en starten?
Omwille van de veiligheid wordt deze groep niet uitgebreid, maar wordt geadviseerd zelf te starten met een klein groepje mensen. HIER kun je brieven downloaden die je kunt gebruiken voor vrijwilligers en afnemers van de mondkapjes.
Wil je meer info, klik dan hieronder om het reactieformulier te openen en je vraag wordt naar Jolanda Palmen en Jacqueline Römers doorgestuurd.
Hieronder een instructievideo hoe wij de mondkapjes maken.