Werkgroep Domein
Het aandachtsgebied van de werkgroep Domein is het behouden van de dorpscultuur en de leefbaarheid alsmede het stimuleren van de sociale cohesie en vrijetijdsbesteding.
Momenteel verricht de werkgroep onderzoek naar de mogelijkheden om te komen tot de organisatie van structurele samenwerking tussen alle belanghebbenden (stakeholders) in het gebied bestaande uit de historische kern, kasteelpark, Aelserbos en het landschap Catsop.
Met als doel het behoud, aantrekkelijkheid en gebruik door de gemeenschap te optimaliseren. Dit alles onder te brengen onder de noemer Domein Elsloo.
Op het gebied van toerisme en recreatie wordt momenteel gekeken naar punten waarop de wandelpaden en uitzichtpunten verbeterd kunnen worden.
Cultureel Erfgoed
Cultureel erfgoed is een verzamelnaam voor (archeologische) monumenten, vondsten en opgravingen, nationaal beschermde cultuurvoorwerpen en verzamelingen, archieven en beschermde stads- en dorpsgezichten. Deze hebben een grote cultuurhistorische en wetenschappelijke betekenis.
Het erfgoed maakt ons bewust van onze cultuur en geschiedenis. Daarom is het belangrijk dat er zo veel mogelijk van behouden blijft.
Cultuur
Cultuur is ‘het zout in de pap’ en voegt kwaliteit toe aan ons leven: kijk- en luisterplezier, sociale contacten, verbreding en verdieping van kennis, ontspanning, uiting geven aan onze creativiteit en nog veel meer.
De gemeente zet zich in om cultuur te ondersteunen en te stimuleren. Dorpsplatform Elsloo kan daar vooral een ‘aanjagende’ en verbindende rol in spelen.
Sport & Recreatie
Sport is een van de pijlers om de leefbaarheid in een dorp te waarborgen, naast andere essentiële zaken als goed onderwijs, goede zorg, een veelzijdig verenigingsleven, recreatie, cultuur, groen en historisch besef. En onder sport verstaan wij vooral "samen meedoen".
Recreatie en toerisme zijn niet alleen goed voor de economie, maar ook voor het algemeen welzijn. De lokale bevolking gaat het dorp en omgeving weer meer waarderen.
Groen Erfgoed
Groen erfgoed heeft een gebruikswaarde voor bewoners als gelegenheid voor wandelen, sporten of andere vrijetijdsbesteding. Daarnaast verminderen bomen de invloed van fijnstof en CO2. Hierdoor verbetert de kwaliteit van de leefomgeving. Typische cultuurlandschappen die onze omgeving zo bijzonder maken, staan onder druk. We moeten minimaal behouden wat er nog is, maar liever nog verdwenen -karakteristieke- landschapselementen herstellen.
Meer dan 35.000 Limburgers zijn werkzaam in toerisme en recreatie en er wordt ruim 2,5 miljard euro door toeristen en recreanten in Limburg besteed. Bovendien zorgt het toerisme voor een extra impuls voor de leefbaarheid van de kleine kernen op het platteland. De leisure sector (vrijetijdseconomie) is hiermee een belangrijke motor van de Limburgse economie. Deze sector heeft de potentie om verder door te groeien. Het vrijetijdsproduct wordt echter steeds complexer en gedifferentieerder. Consumentenvoorkeuren veranderen snel en daarom wordt innovatie steeds belangrijker.
Onder invloed van toerisme en recreatie ontstaan initiatieven om het cultureel erfgoed te beschermen en waar mogelijk te herstellen. De bestaande infrastructuur wordt aangepast en verbeterd (wegen, riolering, waterzuivering, verlichting etc.). Natuur en milieu worden belangrijk voor de beeldbepaling en daardoor komt er geld beschikbaar voor natuurontwikkeling en –voorlichting. Toerisme en recreatie leiden dikwijls tot een vergroting van de werkgelegenheid en tot inkomsten voor lokale overheden. Toeristisch-recreatieve bedrijven zorgen voor multipliereffecten doordat lokale bedrijven toeleveringen verzorgen voor hun activiteiten. Toeristen en recreanten zorgen voor bestedingen in het gebied die anders niet gerealiseerd zouden zijn.