Onthulling Wielermonument Maasberg op zondag 15 sept.

Foto: José Fijnaut bij de firma Howicon met het schaalmodel van het wielermonument. Afbeelding: Annemiek Mommers
Uitnodiging Onthulling Wielermonument
Op zondag 15 september a.s. wordt in Elsloo, aan de voet van de Maasberg, een wielermonument onthuld!
De oprichting van dit monument is een initiatief van het Dorpsplatform Elsloo. Dit platform stelt zich ten doel om middels activiteiten en initiatieven vanuit de burgerij de verbondenheid, de leefbaarheid en de attractiviteit van Elsloo op peil te houden en waar mogelijk te verbeteren.
Het wielermonument is een ontwerp van de Elsloose kunstenares José Fijnaut. Het monument is een eerbetoon aan de wielerhelden uit het verleden die de gemeente Stein, en Elsloo in het bijzonder, op de kaart hebben gezet. We denken hierbij aan iconen als Sjefke Janssen, Jan Nolten, Wim Scheepers, Henk, Leo en Harrie Steevens.
Met hun resultaten en deelname aan tot de verbeelding sprekende koersen, inspireerden zij velen om de wielersport actief of passief te beleven. Tevens geeft het monument uiting aan de grote liefde voor de wielersport van meerdere plaatselijke “coureurs” en vele burgers in onze gemeente. Ook is het een ode aan de Maasberg, de enige kasseienberg in Nederland welke vaak een markant punt is bij koersen in Zuid-Limburg.
Voorafgaand aan de onthulling, tussen 11.00 en 11.30 uur, zullen Jo Dohmen, voorzitter Dorpsplatform Elsloo, Wiel Verheesen, sportjournalist, Henk Steevens, oud-prof en Gina van Mulken, wethouder Gemeente Stein, een korte toespraak houden.
Om 11.30 uur wordt het monument officieel onthuld door Henk Steevens; Elsloonaar, oud-prof en deelnemer Tour de France 1953
Aansluitend kunt u in de kern van Oud-Elsloo genieten van het inmiddels geopende “Vlaajefjès”
Wij hopen u op 15 september a.s. te mogen begroeten.
Opening monument
Tijdens het Aelser Vlaaje Fjès, zondag 15 september, wordt onderaan de Maasberg in Elsloo een wielermonument onthuld. Ter herinnering aan lokale cracks als Sjefke Janssen, Jan Nolten, Harrie, Henk en Leo Steevens, Wim Schepers, Arie den Hartog, Jan Tummers en anderen.
Herinneringen
Het monument wordt een eerbetoon aan de wielerhelden die de gemeente Stein heeft voortgebracht. In 2017 werd al een expositie in Streekmuseum Elsloo aan de "stoempers van de weg" gewijd.
De met kasseien geplaveide Maasberg en de daaropvolgende Dorpstraat en Raadhuisstraat zijn jarenlang geduchte opstakels geweest in de Amstel Gold Race, de Ronde van Nederland, de Ronde van Limburg, de Omloop van de Maasvallei, de Profronde van Elsloo en menige andere koers. Wielertoeristen uit heel Europa nemen dit parcours in hun rondje Zuid-Limburg steevast mee.
Dorpsplatform Elsloo
Binnen DOP Elsloo ontstond het idee om die herinneringen permanent zichtbaar te maken. Het ingediende plan kon de goedkeuring van de gemeente Stein wegdragenen die stelde daar 25.000 euro voor beschikbaar.
Kunstwerk
Kunstenares José Fijnaut, sinds een jaar zelf in het dorp woonachtig, tekent voor het ontwerp van de 4,5 meter hoge sculptuur. Waarom zo hoog? Zo is het werk vanuit alle richtingen te zien, blijkbaar zelfs vanuit België.
Het model op schaal wordt bij metaalbedrijf Howicon in Elsloo in het groot uit cortenstaal gebrand. De maquette op de foto boven laat een zuil zien met erbovenop twee coureurs die schuin omhoog fietsen.
Om te benadrukken dat het een wielermonument van en voor de hele gemeente is, komen onderaan de zuil silhouetten van de standerdmolen in Urmond, de kasteelruïne in Stein en de Sint Augustinuskerk in Elsloo. Daarnaast wordt zowel de Maas als het Julianakanaal metershoog uitgefreesd als belangrijke schakels tussen Nattenhoven en Elsloo, de uiterste kernen van Stein.
Een informatiebord met QR-code verwijst ook naar een nieuwe website over de wielerhistorie in de gemeente en die is ook vanaf 15 september in de lucht op www.wielermonument.nl