Hulp bij toegankelijkheid

Skip to main content

Een plek om trots op te zijn: Ontdekken en beleven

Dat maakt Stein voor mij stil genieten

Een goed geheim blijft lang bewaard, maar we willen het geheim Stein graag delen. Stein kent verscholen pareltjes, bijzondere beschermde dorpsgezichten, monumenten én een unieke grafcultuur. In Stein is het stil genieten en daar zijn we trots op!

De groene gemeente Stein is een waar paradijs voor iedere stille genieter. Wethouder Gina van Mulken is er trots op dat er in de kleine gemeente zo veel te beleven valt: “We hebben veel te bieden aan natuur en cultuur, niet alleen voor toeristen, maar juist voor onze eigen inwoners. De komende jaren ontstaat hier door de ontwikkeling van Rivierpark Maasvallei een prachtig grensoverschrijdend natuurgebied, waar het mooi wandelen en fietsen is. In Meers en aan de Belgische zijde kun je al een indruk krijgen van het eindresultaat. Zo ongeveer de hele westzijde van Stein grenst aan de Maasvallei. We hebben niet voor niets de ambitie om de poort naar de Rivierpark Maasvallei te worden. Verder heeft het behoud van onze cultuur en historie onze bijzondere aandacht. We willen dat iedereen hier van kan genieten en onze trots mag beleven”.

Sprankelend Stein
Er liggen in Stein tal van verborgen parels. De werkgroep Maaskentj maakt zich sterk om deze meer aandacht te schenken. “Stein is mooi en dat willen we laten zien”, aldus Lonneke Brouns van de werkgroep Maaskentj. In de werkgroep zijn onder andere vrijwilligers, musea, horecaondernemers en VVV-Zuid-Limburg vertegenwoordigd. Maaskentj is opgericht in 2007 en is actief bezig om Stein op de kaart te zetten. “Zo hebben we een wandelbrochure ‘Sprankelend Stein’ ontwikkeld. Met vijf wandelroutes kom je langs de mooiste plekjes van de gemeente Stein. Je kunt hier verrast worden en genieten van het kleine, dat maakt Stein de plek om stil te genieten”.

Ontdek en beleef Stein
Het ontdekken waard zijn de kasteelparken in onze gemeente. Zoals Kasteelpark Elsloo met een Botanische tuin, veel oorspronkelijke elementen als vergezichten, slingerende paden, waterpartijen en bijzondere bomen. Net zo bijzonder is het kasteelpark van Stein, gelegen rondom de ruïne.
Meer op zoek naar groen om te beleven? Dat is het veelzijdige en toegankelijke Heidekamppark met bos, een hondenloslaatgebied, een klimaatpad, trimparcours, bikepark én een groot natuurlijk speelgebied voor kinderen.
Ook het buitenland is in Stein dichtbij. Ga met het veer in Berg aan de Maas de Maas over naar België en kies voor een grensoverschrijdende wandel- en of fietsroute. De overtocht is gratis voor wandelaars en fietsers. Meer tips over wandelen, fietsen, de hotspots en greenspots van Stein zijn te vinden op www.steinstilgenieten.nl.

Uniek in Stein: grafcultuur
Duizenden jaren geleden bruiste Stein al van het leven en de vele gemeenschappen. Dat weten we door een unieke grafcultuur in Stein. Vrijwilligers van het Museum voor Grafcultuur weten er alles over. “In 1963 werd er een graf ontdekt dat rond 3.400 v. Chr. is gebouwd. Op grote keien uit de Maas werden urnen met verbrande beenderen van de doden gelegd. Nergens ter wereld is er een soort gelijk graf als in Stein gevonden. “Door het opgegraven graf, kunnen we zeggen dat er al ruim 5.400 jaar gemeenschappen in Stein leven. De graven laten ook zien hoe er in die tijd omgegaan werd met de dood en begrafenisrituelen.” De grafcultuur in Stein is bijzonder, uniek zelfs. Binnen de archeologie is Stein een groot begrip. Regelmatig worden er nog opgravingen gedaan. Wie weet wat er nog allemaal te vinden is in Stein.

Ontdek de grafcultuur
Nieuwsgierig naar de grafcultuur in Stein? Kom langs en ontdek dat bijzonder stukje Steinse historie. De vrijwilligers van het Museum voor Grafcultuur verwelkomen je graag om er alles over te vertellen. Het museum is op maandag, woensdag en vrijdag geopend van 13.00 tot 16.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.stichtingerfgoedstein.nl.

Evenementen
Stein bruist van de evenementen en activiteiten. Wil je weten wat er allemaal te beleven valt? Ga naar www.gemeentestein.nl/evenementen.

Wist je dat Stein een belangrijke rol heeft gespeeld aan de vooravond van de 80-jarige oorlog? In oktober 1568 stak Willem van Oranje bij Obbicht met zijn leger over de Maas. In 2018 is dat 450 jaar geleden. Daarom vinden van maart tot en met oktober 2018 in Stein en omstreken tal van activiteiten plaats in het kader van het Herdenkingsjaar 1568. Meer weten over dit bijzondere jaar? Ga naar www.steinstilgenieten.nl