Hulp bij toegankelijkheid

Skip to main content

Dat maakt Stein voor mij: thuiskomen

We willen in onze gemeente dat iedereen kan meedoen en dat inwoners daarvoor eigen initiatief nemen. De gemeente stimuleert dit initiatief met de dorpsgerichte aanpak. De vele dorpsinitiatieven zijn een bewijs dat deze aanpak vruchten begint af te werpen. Maar we zijn er nog lang niet. 

In de gemeente Stein zorgen we samen voor elkaar en houden we onze dorpskernen levendig. Iedereen telt mee en doet mee. Dat is mogelijk door de inzet van veel vrijwilligers en initiatieven in onze gemeente. Wethouder Hub Janssen: “Ik ben enorm trots op alle burgerinitiatieven en betrokken vrijwilligers in onze gemeente. Zij zorgen er dagelijks voor dat inwoners samenkomen en meedoen”. In de gemeente kiezen we voor de dorpsgerichte aanpak. Inwoners zijn zelf deels verantwoordelijk voor hun eigen leefomgeving. Zij weten zelf wat goed is voor hun omgeving en welke voorzieningen daarbij nodig zijn. Met de DOP aanpak stimuleren we inwoners zelf initiatief te nemen en mee te denken over de toekomst van hun dorp. Dat heeft in veel kernen al geleid tot initiatieven van en voor inwoners.

Vrijwilligers zorgen voor thuis in Meers
Bie Gerda is de plek in Meers waar inwoners komen voor een gezellig dagdeel. Tal van enthousiaste vrijwilligers zorgen daar elke dag voor. “Bie Gerda brengt mensen samen en zorgt ervoor dat mensen niet alleen hoeven zijn. Mensen komen hier een kopje koffie drinken, om samen te kienen of om deel te nemen aan andere activiteiten. Je ziet mensen opleven sinds ze hier komen, daar doen we het als vrijwilligers voor”. Bie Gerda is er voor iedereen.
“Veel mensen denken dat Bie Gerda er is voor ouderen, maar het is voor iedereen. Gelukkig zien we ook steeds meer jongeren. Die komen vooral af op het Repair Café om bijvoorbeeld hun fietsenband te plakken. De band plakken we samen met hen, zo leren we ook nog van elkaar”. Er zijn ook steeds meer jongeren te vinden bij Bie Gerda als iPad buddy. Ze helpen ouderen om te gaan met een iPad. “Het project brengt jong en oud samen. Ze kunnen veel van elkaar leren en het is gezellig. Het is bewonderenswaardig hoe betrokken de jongeren zijn, maar ook hoe leergierig de ouderen zijn”. Kom je ook een kopje koffie drinken met een van de vrijwilligers? Kijk voor meer informatie en alle activiteiten op: www.dorpsdagvoorzieningmeers.nl.

Samen zelf doen in Elsloo
Ook in Elsloo zorgen ze er samen voor dat ze dingen voor elkaar krijgen. Stichting Dorpsplatform Elsoo wil van Elsoo het dorp maken waar mensen bij elkaar komen en actief zijn. Dat doen ze met een online en fysieke ontmoetingsplaats waar iedere Aelsenaer zijn of haar ideeën kan laten zien en de hulp kan vragen van anderen om plannen te realiseren. Het dorpsplatform is een succes dankzij de vele betrokken vrijwilligers en inwoners uit Elsloo. Samen zorgen ze voor het Elsloo van de toekomst. Meer weten over Dorpsplatform Elsloo? Ga naar www.dorpsplatform-elsloo.nl.

Ontmoetingsplek in Nieuwdorp
Buurtcentrum Nieuwdorp is dé ontmoetingsplek in Nieuwdorp. Inwoners denken en doen zelf mee. Samen zorgen ze voor een divers aanbod aan activiteiten om te ontmoeten, bewegen, leren of creatief bezig te zijn. 

Buurthuis Urmond
In Urmond heeft het buurthuis verschillende plekken gekend. Sinds begin 2018 zit het buurthuis Urmond weer op hun vertrouwde plek: in het voormalige wijksteunpunt de Kooypoort. Iedere werkdag zijn in de middag vrijwilligers in de weer om met bezoekers spelletjes te doen onder het genot van een kop koffie. Of ze organiseren een dagje weg. Ook de jaarlijkse Paasbrunch en het Kerstdiner kennen veel bezoekers. Weten wat er te doen is bij Buurthuis Urmond en de andere DOPs in de gemeente? Hou de gemeentepagina in de VIALimburg in de gaten of ga naar www.gemeentestein.nl/dop.

 
Verhalen uit Stein 
De gemeente gaat op zoek naar verhalen van inwoners, verenigingen en ondernemers over wat Stein voor hen Stein maakt. Nieuwsgierig naar de verhalen voor en door inwoners uit Stein? Ga naar www.datmaaktsteinvoormij.nl.
Heb je zelf ook een verhaal? Laat het ons weten via communicatie@gemeenstein.nl en wie weet staat jouw verhaal binnenkort op het platform.