Hulp bij toegankelijkheid

Skip to main content

Paaltjes Koolweg verdwijnen weer

Foto boven: John Klein / Facebook

De door velen verguisde gele paaltjes -middengeleiders in vakjargon- op het kruispunt Koolweg - Rembrandtstraat - Burg. de Witstraat verdwijnen weer.
Nadat klachten van vrachtwagenchauffeurs, automobilisten, omwonenden en raadsleden in eerste instantie blijkbaar weinig indruk maakten bij de gemeente Stein, heeft een onderzoek van adviesbureau Royal Haskoning er uiteindelijk voor gezorgd dat de paaltjes op korte termijn verdwijnen.
Conclusie van Royal Haskoning: De paaltjes dragen niets bij aan de verkeersveiligheid binnen een 30 km zone en de kruising is zonder plaatjes veilig genoeg. Weliswaar erkennen de onderzoekers dat het een vrij drukke kruising is en zijn incidentele ongevallen niet te voorkomen; bijvoorbeeld omdat niet iedereen de voorrangregels kent of respecteert. 

Volgens verantwoordelijk wethouder Hendrix zijn de paaltjes geplaatst op advies van de politie en op verzoek van de omwonenden. 
De werkgroep Verkeersveiligheid van Dorpsplatform Elsloo heeft destijds overigens met klem afgeraden deze paaltjes te plaatsen. 

In de conclusie van Royal Haskoning (zie hieronder) wordt ook vermeld dat de rest van de Koolweg niet goed ingericht is. De werkgroep Verkeersveiligheid van het Dorpsplatform heeft eerder al bij de gemeente aangegeven dat ook de kruising Koolweg/Burg.Eussenstraat/Van Oldenbarneveldtstraat verhoogd moet worden in verband met de onveilige verkeerssituatie ter plaatse. De gemeente vindt deze aanpassing echter overbodig omdat daar nog geen ongelukken hebben plaatsgevonden...
In de brief aan de bewoners rept de gemeente niet over deze negatieve conclusie over de inrichting van de hele Koolweg.
Omtrent de reconstructie van de Koolweg wordt pas ná 2025 een beslissing genomen. In het vastgelegde Verkeersarrangement voor Elsloo was eerder nog sprake van 2023. De vertraging heeft o.a. te maken met de bezuinigingen waarvoor de gemeente zich geplaatst ziet.

Bijlagen:
- brief aan omwonenden dd 02.03.2021 >
- notitie/memo Royal Haskoning dd 10.02.2021 >

De voorgeschiedenis en redactioneel commentaar op www.elsloo.info >